FamiliegeschiedenisAdelborsten onder elkaar, Christoffer staat op de foto 2e van rechts Christoffer rechts op het gymnastiek toestel op de cadettenschool Willemsoord
Familieportret Nijmegen +/- 1911 Christoffer met Juliet Coebergh in betere tijden Het huwelijk met Juliet Coebergh 10 september 1912 in Leiden werd gevierd met alle egards Christoffer was commandant van de mijnenvisscher Zeemeeuw Na zijn overlijden bleef Juliet met 2 jonge kinderen achter, hier met Ineke
   

Korte biografie van Christoffer Bruinsma (1886-1914), te jong gestorven

 
Christoffer Jacobus Johannes Bruinsma werd geboren in Samarang (Java)op 8 november 1886 als middelste zoon van Jozef Bruinsma . Uit het huwelijk van Jozef met Wilhelmina Lissone waren reeds 1 dochter Philippine en 1 zoon Koos geboren, later kwam er nog 1 zoon Gerrit . In 1890 verhuisde de familie vanuit Indie naar Nijmegen. Christoffer studeerde hoogstwaarschijnlijk af aan de HBS in Nijmegen.

Een jaar nadat zijn oudere broer zich had aangemeld bij de Koninklijke Marine, meldde Christoffer zich op 16 september 1902 in Willemsoord voor de Adelborsten-opleiding. In die tijd konden jonge mannen van 16 jaar oud beginnen met een beroepsofficiersopleiding bij de Koninklijke Marine.

Christoffer werd op 16 september 1906 Adelborst Eerste Klasse. Bij het 10e wapenfeest in februari en maart 1907 van de koninklijke officiers-schermbond behaalde hij bij de nationalen wedstrijd op geweer de eerste prijs.

Luitenant ter Zee 2e klasse
Op 16 september 1908 kreeg hij de rang van Luitenant ter Zee 2e klasse. Daarna ging Christoffer terug naar zijn geboorteland want op 4 april 1910 wordt hij als Luitenant ter Zee 2e klasse overgeplaatst van de Hr. Ms. Lombok; een schroefstoomschip voor hydrografisch opneming in de wateren rond Nieuw-Guinea, naar het voormalige pantserschip, in 1910 wachtschip in Soerabaja Hr.Ms. 'Koning der Nederlanden'.

Op 16 juni 1910 scheepte hij in op de s.s. Koningin Wilhelmina met gezagvoerder J. R. de Brouwers, die vanaf Batavia vertrok naar Nederland.

Getrouwd
Op 5 september 1912 trouwde Christoffer in Leiden met Juliet Marie Antoinette Coebergh. Hij leerde haar kennen op 12 november 1911 bij een etentje waarvan de menukaart bewaard is gebleven. Christoffer bracht zijn vrijgezellenavond door in het Pavillon Riche in Scheveningen. Juliet baarde van een zoon Joop op 20 juni 1913 en van een dochter Ineke op 22 oktober 1914.

Mijnendienst
In 1914 werd Christoffer ingedeeld bij de mijnendienst, een onderdeel van de Torpedodienst. Hij werd als commandant van de mijnenvisscher Hr. Ms. Zeemeeuw, een Stoomloodstransportvaartuig gebouwd in 1906 bij het Etablissement Feijenoord, geplaatst in Vlissingen. Eind 1914 werd Nederland geconfronteerd met veel aangespoelde zeemijnen van diverse soorten en maten. De Noordzee lag vol met mijnenvelden die deels werden geveegd en waarvan de mijnen deels bij stormen losgeraakten. Het onschadelijk maken van de aangespoelde mijnen was pionierswerk. De Marine had een aantal mijnopruimingsploegen die hun opgedane kennis en ervaringen deelden. Een ploegbestond meestal uit officieren en torpedomakers, ongeveer 6 man. Het werk van de teams was gevaarlijk, ondanks het feit dat de oorlog voerende landen hadden afgesproken dat de mijnen een mechanisme in zich moesten dragen waardoor ze bij losraken onschadelijk zouden worden.

Ramp bij Westkapelle
Op 16 november 1914 gebeurde het ongelofelijke. Christoffer was commandant van een mijnopruimingsploeg die langs de kust van Zeeland operereerde. Naar verluid had hij al meer dan honderd zeemijnen succesvol onschadelijk gemaakt. Die fatale dag ging er blijkbaar iets mis. Wat er precies is gebeurd blijft ongewis.

Er lagen enkele zeemijnen op de Westkapelsedijk van welke nationaliteit is onduidelijk. Duidelijk is wel dat ze tegen de houten paalhoofden van de zeewering lagen. Mogelijk was er opkomend getij en kwam de mijn in beweging waardoor het onschadelijk maken mislukte. De kracht van de explosie was zodanig dat alle directe getuigen zijn gesneuveld. We zullen het wellicht nooit weten. Het resultaat blijft hetzelfde; negen slachtoffers, de ruimingsploeg en 4 omstanders.

Hij stierf op 28 jarige leeftijd. Christoffer liet een vrouw van 26 en 2 kinderen van 1 en nog geen jaar oud achter.Website over de mijnontploffing van 16 november 1914
 
   
Copyright 2010 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 6 januari 2012
 
Joost Bruinsma
J.F.D. Bruinsma
Jozef Bruinsma
Koos Bruinsma
Gerrit Bruinsma

Westkapelle 1914