Joost Bruinsma letselschadeadvocaatJoost Bruinsma letselschadeadvocaat
    Column van 23 december 2011

Esteban en de beoordeling van scheidsrechter Nijhuis.

Sport en recht blijft een lastige combinatie. Deze week viel mij de 36e minuut van de voetbalwedstrijd Ajax - AZ op. Hoewel het zich niet direct op mijn vakgebied afspeelde, wil ik mij toch out of the box begeven om daar iets over te zeggen. Ik veronderstel de situatie als algemeen bekend aangezien het inmiddels wereldnieuws is geworden.
Meer informatie over het incident.

Natuurlijk was het niet nodig om een rode kaart te geven aan de keeper Esteban in dit geval. Nijhuis hoefde geen straf op te leggen. Het enkele feit dat hij blijkbaar zo denkt diskwalificeert hem in mijn ogen als scheidsrechter want van wie moet hij dat dan doen. Er bestaat bij voetbalwedstrijden niet zoiets als een minimum straf of een verplichte straf, onzin wat Nijhuis daar zegt.

Deskundigen buitelden over elkaar heen om te verklaren dat Nijhuis volgens de regels heeft gehandeld, vooral (oud-)scheidsrechters valt me op. Omdat er sprake zou zijn van buitensporig geweld; buitensporig als in onredelijk, onmatig of losbandig. Is daarvan hier sprake; helemaal niet.

Dat iemand zich verdedigt bij naderend gevaar is een recht, daar is niets buitensporigs aan. Dat hij daarna probeert er voor te zorgen dat zijn belager op de grond blijft liggen en dat hij daarvoor de hem op dat moment meest passende manier zoekt door hem tegen het been en de knie te schoppen zodat zijn belager niet op kan staan om hem opnieuw aan kan vallen is absoluut niet buitensporig of disproportioneel in dit geval.

Wat mij betreft handelde de keeper juist niet buitensporig of onredelijk. Had hij zijn belager moeten laten opstaan om hem vervolgens opnieuw te kunnen aanvallen. Natuurlijk niet. Juist het feit dat de keeper de man op de grond hield waarbij hij relatief ongevaarlijk blijft is redelijk en zeker niet onmatig, losbandig of buitensporig.

Dat de scheidsrechter een trap tegen een liggende persoon als natrappen zou beoordelen in een situatie dat een speler op de grond ligt kan ik me wel voorstellen. Dat hij moeite heeft om buiten dat kader te oordelen tijdens een wedstrijd kan ik me ook nog wel voorstellen, maar ook Nijhuis is een mens van vlees en bloed die van buiten komend gevaar op zijn waarde moet kunnen inschatten.

Ook Nijhuis zal op zijn instinct vertrouwen op het moment dat een leeuw hem aanvalt, om maar iets te noemen. In dat geval zal hij toch niet denken dat hij die maar een rode kaart moet geven vanwege zijn agressieve houding. Er zijn grenzen aan beroepsdeformatie.

Gelukkig seponeerde de KNVB de rode kaart voor de keeper later deze week.


U kunt contact opnemen met mijn kantoor:
telefonisch (kantooruren) 035-6015080
of per email (24/7)

Meer informatie over letselschade vindt u op de site www.letselschadeloket.nl waarop u veel nuttige informatie over letselschade kunt vinden.


 
Copyright 2011 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 6 januari 2012
 
Joost Bruinsma
J.F.D. Bruinsma