Joost Bruinsma letselschadeadvocaatJoost Bruinsma letselschadeadvocaat
    Column van 20 januari 2012

Proces verbaal bij verkeersongevallen.

Een tijdje geleden kreeg ik een mevrouw aan de telefoon die kort daarvoor een verkeersongeval had meegemaakt. Ze was nog danig onder de indruk want ze klonk behoorlijk emotioneel.

Het duurde dan ook even voordat ik kon achterhalen wat er precies aan de hand was en hoe het nou kwam dat ze zo boos was. De bestuurder had netjes zijn gegevens opgegeven maar er was enige onenigheid over wat er nou precies was gebeurd en wiens schuld de aanrijding eigenlijk was. Daar bleek ze echter niet eens zo boos over, ze begreep niet dat de politie die kort na het ongeval aan kwam rijden vrijwel meteen weer doorreed. Ze hadden alleen gevraagd of ze naar het ziekenhuis moest, zij dacht van niet.

Wanhopig schreeuwde ze de politie na maar die reden gewoon verder. Daar had ze niet op gerekend en ze was er nog steeds woedend om. Ik moest haar uitleggen dat de politie bij blikschade en licht letsel zonder opname in het ziekenhuis, tegenwoordig geen registratieset of proces verbaal meer maakt van het verkeersongeval en de partijen in die zin dus aan hun lot overlaat. Ik moest haar uitleggen dat er veel is bezuinigd bij de politie en dat dat blijkbaar nare consequenties heeft.

Het duurde vervolgens wel anderhalf jaar voordat de aansprakelijkheid werd erkend omdat de verzekeringsmaatschappij bleef volharden in de vage lezing van haar verzekerde die ze uiteindelijk toch moest verlaten. Een dagvaarding deed hen van gedachten veranderen. Daarna werd haar autoschade betaald en konden we eindelijk beginnen met de afwikkeling van haar letselschade.

Wanneer de verzekerde zijn verhaal aan de politie had moeten doen, was naar mijn overtuiging de toedracht klip en klaar in een registratieset, c.q. proces-verbaal opgenomen en de aansprakelijkheid direct zou zijn erkend. Overigens kan ik me in soortgelijke situaties ook nog veel ellendigere consequenties voorstellen. Voor slachtoffers is het terugtreden van de politie in dit soort gevallen zeer slecht nieuws.

Zeker nu verzekeringsmaatschappijen steeds lastiger worden, veel veroorzakers proberen onder de gevolgen uit te komen en steeds meer mensen bij ongevallen doorrijden; er dus nauwelijks getuigen te vinden zijn begint het steeds lastiger te worden om de veroorzaker te houden aan zijn verantwoordelijkheden.

Een slechte zaak. Heeft u letsel opgelopen bij een verkeersongeval door schuld van een ander, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

U kunt contact opnemen met mijn kantoor:
telefonisch (kantooruren) 035-6015080
of per email (24/7)

Meer informatie over letselschade vindt u op de site www.letselschadeloket.nl waarop u veel nuttige informatie over letselschade kunt vinden.


 
Copyright 2011 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 20 januari 2012
 
Joost Bruinsma
J.F.D. Bruinsma