powered by crawl-it
 

Klik op logo voor interview op de site SO Soest.

Vader Saban als trainer van de A1 destijd.

De F-1 van SO Soest in 2007
Hein Janmaat, Pim de Haan, Rogier Eggens, Julian de Groot, Stan van Asch
Onder vlnr: Nuriemre Aksit, Didier Aprahamian, Luc Hooft, Joep Janmaat


Net bij Ajax.

Kampioen met Ajax D2 in 2014. Bron: Ajaxshowtime.com

Kampioen met Ajax C2 in 2016. Bron: Ajaxshowtime.com

Ton Mets wist zich hem zich nog goed te herinneren.
Leuk om hem te zien. Hij is groot geworden.
 

Nuriemre Aksit, van Blauwe Leeuw tot Godenzoon*?

(Korte versie op site van SO Soest)

Half oktober 2016 interviewde Robbert Meeder een zeer talentvolle 14 jarige voetballer die opgroeide bij SO Soest; Nuriemre Aksit. Hij speelt bij Ajax in de C1 (JO15), een team dat door insiders wordt geroemd als een “interessante lichting”.


Even terug op het oude nest...

Als zoon van de verdienstelijk voetballer en trainer Saban Aksit, werd het voetbal hem met de paplepel ingegoten en hij genoot met volle teugen. Vanaf het moment dat hij kon lopen was hij vrijwel altijd in het bezit of heel dicht in de buurt van een bal. Zelfs in huis, hij voetbalde dan met een tennisbal of eigenlijk met alles wat hij te pakken kreeg. Zijn idool was toen de onnavolgbare Ronaldinho, nu is dat Christiano Ronaldo, CR7.


Voetballen bij SO Soest
Toen hij drie jaar oud was, deed hij soms stiekem mee met de kabouters, wat nu de Blauwe welpen van SO Soest zijn. Hij kon niet wachten om echt mee te mogen trainen. Vanaf april 2006 was het dan zo ver en zijn binnenkomst bleef niet onopgemerkt. Het gevoel voor de bal en zijn feilloze trap waren toen al zo goed dat hij op vierjarige leeftijd meteen mee mocht voetballen bij de F9. Na twee weken schoof hij door naar de F5 en daarna naar de F1, met de trainers Aret Aprahamian, Paul Janmaat later met Hans Renes en spelers als Hein Janmaat, Joep Janmaat, Luc Hooft, Rogier Eggens, Didier Aprahamian en Stan van Asch. Jongens die tegenwoordig in de JO17-1 en de JO17-2 van SO Soest spelen. Hij kijkt met veel plezier en dankbaarheid terug op die tijd.


Toen de kleinste, nu de grootste
Bij de F1 was hij de jongste en de kleinste. Tegenstanders lachten soms aan het begin van de wedstrijd om zo'n klein jongetje. Al snel moesten ze hun vergissing dan bekopen want Nuriemre was toen al de bepalende speler in het team. Als er puntenverlies dreigde, gingen alle ballen op hem. Hij speelde zich dan vrij en schoot van afstand met zijn fantastische linker. Nu is het een beer van een gozer die zijn ploeggenoten van weleer heeft ingehaald, niet alleen wat betreft lengte maar ook qua fysiek.


Slapen met wedstrijdkleren aan
Hij genoot van voetbal, maar bovenal van de wedstrijden en kon niet wachten tot de volgende weer begon. Op vrijdagavond ging hij vaak met sokken, scheenbeschemers en wedstrijdkleding in bed liggen, nadenkend over de wedstrijd viel hij dan in slaap. Blijkbaar was dat voor hem een ideale voorbereiding want op de wedstrijden onderscheidde hij zich bij uitstek.

In die periode mocht hij af en toe meedoen met de trainingen van de A1 van SO Soest waar zijn vader trainer was. Die waren zeer onder de indruk wat het kleine mannetje allemaal met een bal kon. Na twee jaar in de F1 speelde hij een jaar in de E1 (JO11-1) voordat hij werd opgemerkt door Ajax. Dat gebeurde op het Yourlease SO Soest Talent Tournament dat elk jaar eind mei wordt georganiseerd. Zijn E1 speelde op dat toernooi tegen Ajax E1. SO Soest verloor die wedstrijd met 6-1 maar Nuriemre was opgevallen bij de Ajax-trainers. Toen ze hoorden dat hij pas zeven jaar was, wilden ze hem graag zien op twee testwedstrijden.


De grote vraag
Na de eerste testwedstrijd werd hij naar boven geroepen met de vraag of hij bij Ajax wilde komen spelen. Een vraag die niet iedereen zo maar wordt gesteld. Dat hij voor Ajax zou gaan uitkomen was niet op voorhand een uitgemaakte zaak. Er waren andere clubs en er moest in het gezin het een en ander worden geregeld. Daar kwam bij dat van huis uit de voetbalsentimenten meer zuidwestelijk van Amsterdam lagen. Het antwoord van Saban was dan ook: “we gaan er over nadenken!”. Nuriemre wilde heel erg graag en liet geen mogelijkheid onbenut om te vragen en te zeuren. Hij had toen vijf jaar bij SO Soest gevoetbald en was klaar voor de volgende stap. Vader ging overstag waarna er veel voor de kleine jongen uit Soest zou veranderen.


De jeugd bij Ajax
Ten opzicht van SO Soest waren de trainingen en het clubgebouw niet eens zo gek veel anders, maar de hele ambiance bij Ajax; alles was gericht op voetbal en gericht op presteren. Het tempo lag ook wel een stuk hoger. Had hij bij SO Soest nog alle tijd om acties te maken en te kijken, dat was bij Ajax even anders. Zelf zegt hij daarover dat het een kwestie is van hetzelfde doen maar een stukje sneller: “De tegenstanders zijn groter dus je wordt meer uitgedaagd en je ontwikkelt zelf ook door met hele goede spelers te spelen. Als je goed meedoet en goed oplet ontwikkel je bijna vanzelf.”

Over trainen zegt hij onder andere: “Trainen doen we allang niet meer alleen op het veld. We zijn ook vaak in het krachthonk te vinden, voetbal draait tegenwoordig ook om fysiek weet je. Daar lopen bijvoorbeeld Davy Klaassen, Fischer en Dolberg rond. Dan weet je meteen waarvoor je het allemaal doet. Thuis doe ik dan ook nog een paar oefeningen om sterker te worden.”


Hoe gaat het nu
Op de vraag hoe zijn leven er nu uitziet volgt een bijzonder verhaal: “Deze week is wel een beetje druk; maandag zijn we vrij; dinsdag naar het Nederlands jeugdelftal U15 waar ik aanvoerder ben; woensdag vooral looptraining met mijn personal assistent; donderdag een training met Ajax en vrijdag vertrekken we naar Rusland, op trainingskamp tot maandag.” Niet echt het standaard weekje voor een 14-jarige. Naast Nuriemre werden ook de Ajacieden Brian Brobbey, Sontje Hansen, Ki-Jana Hoever, Neraysho Kasanwirjo, Calvin Raatsie, Niyi Scholten, Kenneth Taylor en Hossein Zamani geselecteerd voor Oranje U15. Namen om te onthouden.

Met het Nederlands elftal gaan ze in januari naar Turkije. Dat is wel speciaal, spelen tegen het land waar je roots liggen. Op de vraag hoe speciaal antwoordde Nuriemre: “Ik hoop te scoren tegen hen.”


Powerhouse uit Soest
Toen hij net bij Ajax kwam, miste hij een beetje het voetballen op straat, trucjes leren, schieten, huilen, soms laat thuis, maar zijn ambities reiken verder. Bij Ajax leerde hij discipline en hard trainen. De trainer geef je een hand en je doet netjes wat je wordt gezegd. Ook bij zijn nieuwe club bleef hij zich geweldig ontwikkelen. Het powerhouse uit Soest doet het erg goed bij Ajax, hij speelt nu zelfs af en toe bij JO16 mee. Trainers prijzen hem niet alleen vanwege zijn voetbalkwaliteiten en zijn geweldige linkerbeen, maar ook zijn rustige en serieuze levenshouding is mede bepalend voor zijn succes. Vorig jaar zat hij nog op het Griftland, nu zit hij in Amsterdam op school, dichter bij het trainingscomplex. Voetbal is zijn leven.

Over Saban zegt hij: “Mijn vader kijkt altijd kritisch naar mijn voetbal. Hij heeft natuurlijk veel ervaring en let speciaal op mijn timing en de juiste snelheid van de bal. Bij een goede wedstrijd geeft hij me complimenten en samen analyseren we op weg naar huis de gespeelde wedstrijd.”


Tot Slot
Zoals elke jonge voetballer heeft Nuriemre dromen. Zijn ambitie is om profvoetballer te worden en te debuteren bij Ajax 1 in de Arena, het liefst met een doelpunt. Het Nederlands elftal is ook een grote ambitie. Hoe ver hij zal komen als profvoetballer dat zal de tijd ons leren. Zoals het er nu uitziet gaat de voormalig Blauwe Leeuw in ieder geval een hele mooie voetbaltoekomst tegemoet.


We blijven je volgen, veel succes.
* een speler van Ajax 1 wordt door de eigen aanhang vaak liefkozend Godenzoon genoemd.
 
Copyright 2011-2016 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 9 december 2016
 
 
 
 
Joost Bruinsma
J.F.D. Bruinsma
Jozef Bruinsma
SO Soest F2 2012/2013
SO Soest F2 2011/2012
Interview Nuriemre Aksit
Westervoort mei 1940