Westkapelle, 16 november 1914.

Op vakantie in Zeeland in 2010 maakten mijn drie zonen en ik een avondwandeling langs het strand tussen Cadzand en Groede. Aan de andere kant van de Westerschelde zagen we een licht, het licht van een vuurtoren. Het was de vuurtoren van Westkapelle.

Ik begon aan de jongens het verhaal te vertellen over mijn overgrootvader die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelde en begraven ligt bij de vuurtoren van Westkapelle. Ik had ze weleens wat verteld over de Tweede Wereldoorlog, o.a. toen we bij de Duitse bunkers van de Atlantikwal bij Groede podium waren. De Eerste Wereldoorlog was echter nieuw voor ze.

Terwijl het verhaal van C.J.J. Bruinsma zo over mijn tong rolde, merkte ik dat we eigenlijk verbazend weinig wisten van de omstandigheden van zijn overlijden. Het verhaal eindigde eigenlijk met meer vragen dan ik antwoorden kon geven, zo gaat dat bij ons vaker.

Vanuit de wens om meer te weten en de gesneuvelden te herdenken is de site over de fatale zeemijnexplosie bij Westkapelle 1914 ontstaan.

Op 16 november 2014 vond in Westkapelle een mooie en waardige herdenking plaats georganiseerd door het Polderhuis en enkele nabestaanden. Er waren veel nabestaanden van de gesneuvelde militairen en burgers verzameld.

Vanuit het Polderhuis liep de stoet naar de vuurtoren om te verzamelen bij het geemneschappelijk graf. Er waren enkele toespraken waaronder die van de burgermeester. De kleinkinderen en achterkleinkinderen legden bloemen en stond een moment stil bij de gebeurtenissen op 16 november 1914.Website over de mijnontploffing van 16 november 1914
 
Familieportret Nijmegen +/- 1911
 
Copyright 2011-2015 J.F.D. Bruinsma, bijgewerkt op 12 juli 2015